Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Framtidens företagande

12.04.2013 13:29 | Skriven av jansten i Forskning om entreprenörskap

Via ett nyhetsbrev fick jag tag på en forskningsrapport (B69) som gjorts vid Yrkeshögskolan i Seinäjoki. Den rapporten handlar om det framtida företagandet. Man har samlat forskare och sakkunniga som jobbar med företagande i olika former och under ett antal träffar har de diskuterat det framtida företagandet. Några intressanta reflektioner kan göras över det arbetet.

För det första verkar det som om företagandet blir mera fragmentariskt. Människor kommer inte att vara sitt enda företag troget hela tiden, utan man kan vara med i många vid flera olika tidpunkter. Det kommer också att bli vanligare att äldre företagare, som borde genomföra generationsskifte, kommer att köpa nya företag och göra nya företagarkarriärer. Det kommer också att bli vanligare att man är med i olika företagsliknande projekt för att man vill det eller för att det är lärorikt. Det finansiella motivet kommer att vika undan i ett flertal projekt.

Etik och moral kommer att få en mera framträdande placering även hos enskilda företagare. Hur man gör och tänker kommer att få en större roll. Det här är onekligen en intressant tanke. Vanligen förknippas den här diskussionen med större företag, men företagare får vänja sig med att tackla de här frågorna även i framtiden.

Det blir allt viktigare att företagare tänker mera helhetsmässigt beträffande företag, familj och egen hälsa. Det kommer att behöva ske en ordentlig omprioritering av många företagares tidsanvändning ifall de vill klara sig framöver. Det här kommer säkerligen att vara en stor omställning för det äldre gardet. Men den kommer också att vara en ytterst hälsosam process. Medaljer delas inte ut för långa veckoslut och missade semestrar, och det är bra.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

4 svar

  • Loke says:

    Det var ord och inga visor. Jag har dock fått tillbaka tron på Julgubben igen, men bara med den skillnaden att nu märks han bara i plånboken.
    Jag skulle våga påstå att realiteten håller på att bli ännu mera det motsatta än den varit för bara några år sen.
    Vi kommer definitivt att se en ökning av den gråa ekonomin, när enda sättet att klara sig som företagare eller att kunna förse kunderna med tjänster till rimliga priser är civil olydnad.

    • jansten says:

      Jag skulle inte vilja hålla med dig om din reflektion, men jag måste ju ändå göra det, eftersom jag tror att du har rätt. Hårdare tider gör att det tummas lättare på reglerna. Så på kort sikt kommer nog den gråa ekonomin att svälla ut. Tyvärr är det väl så också att ifall vi går mot ett mera fragmenterat företagande med människor som är involverade i många olika verksamheter så blir det kanske också lättare att man ”glömmer bort” en del av de inkomster som man har. Jag hoppas däremot att de där forskarna som påstår att etik och moral kommer att få en mera framträdande position har rätt. För mig är det helt uppenbart att den yngre generationen har lite andra värderingar än vad som tidigare varit dominerande. Hoppas att deras sociala medvetenhet sprider sig som en löpeld och får även andra mera luttrade människor att inse vad som är det enda rätta. En ren förhoppning är det, men visst vore det skönt ifall den höll streck?

      • Loke says:

        Jag hoppas också att de som förespråka denna sociala medvetenhet har rätt, men jag vet inte hur de har tänkt få det att gå ihop.
        För min egen del känner jag igen mig i mycket av det du tagit upp. Jag driver ett litet företag inom transport (sjötransoprt). Jag har ett annat jobb som försörjer mig och står för mina pensionspremier. För att förklara hur det är möjligt kan jag hänvisa till http://hbl.fi/nyheter/2013-04-15/439121/meningslost-jobb-ger-lata-arbetare
        Är man kreativ och inte får utlopp för det på sin arbetsplats kan man starta ett företag och satsa sin energi på det.

        • jansten says:

          Tack för länktipset, det här hade jag faktiskt helt missat. Jag tycker i sig det här med två eller flera självvalda jobb är ganska intressant. Många inom universitetsvärlden har ju tillstånd att även ha firma, och säkert kan det i en del fall ifrågasättas om fokus ligger på rätt verksamhet. Å andra sidan ser jag det själv som ett otroligt plus där det med arbetsgivarens tillåtelse och eventuellt uppmuntran skapas sådana här möjligheter. För mig personligen har Hanken varit en väldigt bra arena för det har gett mig goda möjligheter att jobba med många olika saker under olika tidsperioder. Tror nog också Hanken tjänat på det i mitt fall. Det att man sedan hänger kvar på ett ställe för att ha en viss grundtrygghet är ju inte riktigt det bästa scenariet. Undrar om någon mår bra av det upplägget i längden?