Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Vänta nu, läste jag faktiskt rätt här?

12.03.2014 14:52 | Skriven av jansten i Företagsamhetsfostran

Det har som du säkerligen märkt varit en liten skrivarsvacka för tillfället. Många andra saker har stått högre på att-göra listan men nu vankas det bättre tider igen.  Jag tänkte inleda min mini come-back med att skriva om ett projekt som genomförs vid Lund universitet för tillfället. Det är ett projekt om samverkan mellan universitet och företag så det är i och för sig inget speciellt men sättet på hur det görs visar faktiskt på åtminstone en riktigt rejält ny tanke, åtminstone för mig och min referensram. Tanken är nämligen att universitetet under projekttiden betalar lön för en period om sex månader för den person som deltar i projektet från företagets sida.

Typiskt samarbete mellan universitet och företag bygger oftast på det att en grupp av forskare jobbar tillsammans med några personer från det företag som är med i projektet. Det är ganska vanligt att projekttiden är två år och under den tiden hålls en del möten och kanske någon workshops.  Under den här tiden är det alltså vanligen forskarna som får sin egen lönefinansiering via projektet. Det är forskarna som planerar, samlar in data, rapporterar och skriver artiklar.  Den personal som finns med från företagets sida har kanske mestadels som uppgift att förmedla information och kanske delta i några tillställningar där man försöker arbeta fram något nytt. I Lund har man tänkt på ett helt annat sätt.

I Lund, och i de andra samarbetsuniversitet som är med, är tanken att det till att börja med endast är små- och medelstora företag som kan delta i projektet. Det företag som är med måste välja ut en person som kan vara anställd hos universitetet under en period av sex månader. Det här redan är något exceptionellt. Den här personen förbinder sig till att vara ca fyra dagar i veckan på universitetet. Personen får en forskare som handledare, ja här kom redan en annan ganska annorlunda sak. Det här upplägget är inte heller direkt vanligt, men tanken här är att under den tid som projektet pågår så ska forskaren tillsammans med personen från företaget kunna arbeta fram något nytt som kan kommersialiseras i det företag som är med i projektet. Problemet bör vara forskningsbaserat, vanligt konsulterande är inget som duger här inte. Nej, tanken är att samarbetet ska skapa något som just forskare är mest lämpade att bidra med. Det är, om vi säger som så, inte heller ett självklart utgångsläge när företag och universitet samarbetar i olika projekt.

Det finns många andra intressanta detaljer i det här projektet men de kan ni gärna följa upp själva via den här länken. För egen del konstaterar jag bara att det är intressant att universitet testar helt nya modeller för att få samverkan mellan företag och universitet att fungera betydligt bättre än vad det gör idag. Jag ser med spänning framemot reaktionerna på samarbetet efter att projekttiden på sex månader är över. Blev det något nyskapande samarbete eller var det ”business as usel”? (Felstavningen är avsiktlig)

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.