Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Ingifta – problem eller möjlighet?

30.03.2013 22:59 | Skriven av jansten i Familjeföretagande

I ett äldre inlägg förde jag fram tidigare forskning om vem man borde starta företag tillsammans med. Den forskningen visade att man ska prioritera sin partner. Ifall man byter perspektiv och förflyttar sig till äldre och större familjeföretag där kanske involverade familjemedlemmar räknas i tiotal så blir bilden lite mera komplex. I sådana fall dristar jag mig att påstå att man oftare exkluderar än inkluderar ingifta. Grundtanken tycks vara att det är säkrare så. Vad händer med aktierna ifall de skiljer sig? Vad händer ifall vi måste avskeda vårt barns partner?

Större familjeföretag med högre antal familjemedlemmar är komplexa organisationer. Av den anledningen så kan det kanske också vara enkel matematik att utesluta alla ingifta. Tänk om vi har sjuttio familjmedlemmar som ägare. Ifall alla otroligt nog skulle ha en partner, och de skulle tillåtas vara ägare, skulle man vara uppe i hundrafyrtio ägare. Vilka ingifta ska få jobb ifall sjuttio står på kö? Ganska lätt att ta sig ur det här skräckscenariot genom att förbjuda alla ingifta att vara ägare eller jobba i företaget. I sig är det här ingen problematisk strategi, men den har åtminstone en klar nackdel. Tänk om det bland de ingifta finns helt otroligt bra talanger som skulle ha mycket att ge familjeföretaget? Ja, de kommer inte att få en chans och det kanske hela familjen lider av.

De som följer forskning om familjeföretag vet att det inte är lätt att definiera familjeföretag. Det är inte heller lätt att definiera ens familj. I mitt fall är min familj i vissa situationer min mor och min bror, i andra fall är det min fru och våra tre barn. Ta då en stor släkt så förstår ni att det lätt blir komplicerat. Intressant nog brukar många stora företagarfamiljer ha ganska stränga regler om när någon yngre person blir en familjemedlem. Förlovning, barn eller samboende brukar vara ett miniumkrav för att den yngre generationens partners ska kunna få delta i olika tillställningar som berör familjeföretaget. Det här brukar emellertid ändra när äldre generationen börjar skilja sig och skaffa pojk- och flickvänner. Senast då brukar de stränga reglerna börja luckras upp. Som alltid är det frågan om från vilken sida man ser på saken.

Det finns inte så mycket skrivet om ingiftas roll i familjeföretag men här är en referens som kan följas upp. Den fokuserar på data från Filippinerna men det har ingen betydelse. Problematiseringen är ändå intressant.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.