Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Starta företag med din partner, inte ditt syskon, ifall du vill lyckas

23.03.2013 02:14 | Skriven av jansten i Familjeföretagande

Jag såg en liten notis i senaste numret av tidningen Entré om familjärt företagande. I notisen återgavs några intressanta resultat från en artikel om nystartade företag i USA. Till en början med så framkom det att nya företag ofta startas av team eller grupper av människor, och den största andelen av de här innehåller personer som är par eller släktingar. Team där någon har familjeband dominerar alltså bland team-företagare. Det är ju ganska intressant, men också väldigt förståeligt, eftersom de flesta företagen är väldigt små. Inbjuder man någon att vara med och grunda ett sådant företag vill man ha någon man litar på, och då blir det lätt ens partner eller någon familjemedlem.

Det som däremot var väldigt intressant var att ifall par startar företag tillsammans så kommer de att lyckas bättre med att uppnå sin första order än en grupp där det ingår släktingar som förälder-barn eller syskon. Orsaken till det här förklarar forskarna med att par har en viss fördel eftersom de lever tillsammans. De har bättre möjligheter att samordna allt det som de borde kunna göra under en dag förutom att jobba i företaget. Eftersom de delar hushåll vet båda exakt vad som behöver göras, och hur det lättast kan göras. Förälder-barn eller syskon känner varandra jättebra, men den relationen lever kanske ännu kvar i den tid som var när man levde under samma tak. Mycket har förändrats sedan dess, eller så ingenting. Alla vet ju vilka former syskonkärlek kan anta, och det här kan upprepas när man startar företag tillsammans. Gamla och etablerade maktstrukturer kan helt enkelt göra det svårare att enas om hur företaget ska drivas. Det finns onekligen en poäng i det här. Så funderar du på att starta företag, och inte vill göra det ensam, så försök först övertyga din partner. En annan familjemedlem är bara det näst bästa alternativet.

Artikelns referens: Brannon, D., Wiklund, J. and Haynie, M. (2013): The Varying Effects of Family Relationships in Entrepreneurial Teams. Entreprenurship, Theory and Practice, nr 1. Vol 37, January.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

4 svar

  • Loke says:

    Tja, inte är det alls så underligt. Det fins en annan sida av det hela, när det gäller små företag är det väldigt svårt att få det att gå ihop ekonomiskt och det är lättare för ett par som bor under samma tak att leva på det lilla som blir över. Båda kan jobba, en tar ut lön och betalar pensionsavgifter etc.
    För att försörja två hushåll krävs det en hel del till och det räcker inte med det dubbla.
    Kostnaderna för att driva ett småföretag i dag är i det närmaste ofattbara för de icke invigda, särskilt om man måste anställa någon.

    • jansten says:

      Jag håller helt med. Det intressanta med det här är ju att den mesta litteraturen inom entreprenörskap talar om hur viktigt teamet är. Det ska vara de rätta människorna med bra inställning och med sådana kompetenser som kompletterar varandra. Den här sidan med att få ihop det och klara av att leva på det får inte lika mycket uppmärksamhet. Som sagt, entreprenörskapets vardag är krävande och då är det nog ganska väntat att två som lever ihop har det lättare att få den där flexibiliteten att fungera.

  • Bokklubbar says:

    Hej Jan,

    Ville bara säga att du skriver om intressanta saker men dina tekster är svårt att läsa för att tekstspalten (en rad) är så bred. Jag hoppas du/HBL skulle ändra detta.

    • jansten says:

      Tack för din kommentar. Jag ska ta och undersöka den här saken, och se vad vi kan göra för att få texten mera läsvänlig.