Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Det här med beslutsångest

13.11.2013 11:27 | Skriven av jansten i Okategoriserade

Vad ska man göra? Du har tre alternativ framför dig och du borde besluta dig för ett av dem. Hur ska du veta vilket som är det bästa eller det som är mest rätt för dig? Ja, det här är väl sådant som de flesta av oss ställs inför mer eller mindre dagligen. Frågan är bara hur man ska gå tillväga.

En vandring i cyberspace förde mig till ett blogginlägg på Harvard Business Reviews sidor. Det intressanta i det inlägget är att skribenten via referenser till forskning gjord vid Stanford påstår att det inte enbart handlar om att fatta ”rätt” beslut utan det gäller minst lika mycket om att se till att det blir rätt efter att man fattat beslutet. Det vill säga man måste förlika sig med sitt beslut och stå bakom det, göra sitt bästa för att utfallet ska bli det som man önskar att det ska bli. Det är ju därför som man tog det där beslutet också.

Jag håller helt med skribenten om att fokuset i beslutsfattande många gånger hamnar på fel ställe. Det samma gäller entreprenörskap och idéutveckling. Ta till exempel belöningar för idéförslag. Sådana belöningssystem är många gånger uppbyggda kring tanken att den person som kom på idén får en belöning. Problemet här är bara det att idéförslaget är kanske bara det som sparkade igång processen. Därefter har fast hur många personer som helst stött och blött idén samt utvecklat den vidare. Det är alla de här som har förverkligat idén, men de glöms ofta bort när det blir dags att belöna någon för att en ny idé har nått marknaden.

Ett mantra som upprepas ofta är ”fokus, fokus, fokus”. Det är den enda vägen till framgång. Visst håller jag med om det men frågan är vad man ska fokusera på? Det är viktigt att analysera olika alternativ för att kunna ta beslut, men det är vad som händer efter att man tagit ett beslut som är det viktiga. Det är då som det avgörs om beslutet var rätt eller inte. Tänk på det nästa gång som du har beslutsångest. Ta beslutet och se sedan till att det blir rätt, det är det som gäller.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.