Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Kinesiska generationsskiften

24.10.2013 10:35 | Skriven av jansten i Familjeföretagande

Jag håller en kurs i familjeföretagande på Hanken, och det blir allt flera studerande från andra länder som deltar. Speciellt har det kommit till unga människor från Singapore, Korea och Kina. De här människorna kommer från en helt annan värld vad gäller familjeföretagande. Många gånger har de svårt att förstå hur generationsskiften går till här i Finland. Vad då sälja företaget till barnen? Väljer man inte bara ut en i familjen och sedan ger företaget till den?

I Kina verkar det som om den första riktiga vågen av generationsskiften börjar komma nu. När man läser en del artiklar i till exampel kinesisk media så inser man två saker. För det första har de samma problem som vi har. De unga har en annan syn på att leda företag än vad föräldrarna har.  Så är det nästan överallt, men i Kina är det här en speciell utmaning av två skäl. Det ena är att många företag har startats under en period där samhället har genomgått stora förändringar. Det har varit viktigt att hålla sig på god fot med administrationen i landet. Den andra aspekten är att många barn som nu är tilltänkta att ta över familjeföretagen har tillbringat många år utomlands. De har studerat och en ansenlig del av dem har säkert varit i USA, vilket gör att man får en lite annan uppfattning om hur företag ska ledas och vad som är god företagsledning.

Studera på annan ort och sedan komma hem och ta över familjeföretaget är samma verklighet som många av de finländska företagarbarnen lever i. Så på den här punkten är situationen likadan som i Kina. Fast majoriteten av våra studerande håller sig i Finland, så där finns en viss skillnad. Den andra stora skillnaden är att företagens kopplingar till politikerna inte ser likadan ut här som i Kina. Visst finns det också här företagare som intresserar sig för politiken och vill påverka vad som händer, men det är inte samma sak som att hålla sig på god fot med landets administration för att kunna hålla på med det som man vill göra.

Ett är säkert. Generationsskiften i Kina är ett kapitel för sig. Många stora, väldigt stora, företag kommer att välja sin efterträdare inom familjen på basen av släktskap och det kan gå hur illa som helst. Få se hur snabbt näringslivet där lär sig att välja rätt ledare. Ägarbilden kan domineras av familjen men det betyder inte att även ledningsbiten ska göra det.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.