Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Vem eller vad tänder gnistan?

20.09.2013 23:38 | Skriven av jansten i Företagsamhetsfostran

Har en högskola lyckats eller misslyckats när en studerande hoppar av från sina studier och grundar ett framgångsrikt företag? Det här är en fråga som dyker upp i mitt sinne när jag förbereder mig inför en paneldiskussion som hölls på Hanken senaste torsdag. Jag hade äran att få fungera som moderator och därmed bestämma frågorna. I panelen deltog Anne Berner från Vallila Interior, Micke Paqvalén och Kiosked samt William Wolfram från Dealdash. Klart att jag är fruktansvärt subjektiv i min bedömning men min egen reflektion blir att diskussionen var ganska givande.

Det diskuterades teman som målsättning, ambition och tankesätt, men vi hann aldrig in på frågan om hur det är med sådana som hoppar av med sina studier för att starta företag. Hur ska en högskola förhålla sig till sådana här människor? Har man misslyckats i rekryteringen av studerande, eller har man inte klarat av att ge dem det de vill ha av en utbildning? Eller är det så som jag själv har börjat tro på sistone, att högskolan har lyckats väl med att ge dem en spegelvärld där de själva får se sitt riktiga jag och vad de passar bäst för? Det är kanske så att de inte är hundra procentigt övertygade om att det är en entreprenöriell karriär som gäller men när de befinner sig på en högskola och får känna på den atmosfären så vet de. De vet att det är entreprenörer de ska vara och inget annat, men de behövde en ny referenspunkt för att övertyga sig själva om det.

Malcolm Gladwell skrev boken  ”the tipping point” som berör de små  faktorer som gör att idéer tar fart och börjar spridas. På svenska har boken tyvärr fått titeln den tändande gnistan, vilket jag tycker inte alls är lika häftig. Nej, jag skriver hellre att varje människa har en personlig entreprenöriell tipping-point, och i vissa fall lyckas högskolor få individer att röra sig bortom den här punkten och då tar det fart. Kanske inte på det sätt som man tänkt sig, men vad gör det. Det kan hända att det leder till avbrutna studier, men det är inte det som är poängen. Det viktigaste är att en människa har hittat det som den ska satsa på, och det är väl det som högskolor finns till för, eller hur? Det försöker åtminstone jag intala mig.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.