Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Nepotism kan vara hur bra som helst

11.09.2013 22:03 | Skriven av jansten i Familjeföretagande

Börskursen går vanligen ned ifall ett familjeföretag går ut med ett meddelande om att den nya VD:n kommer från familjen. Det är väl ett av de forskningsresultat som man kommer mest ihåg när det gäller publika familjeföretag. Det måste ju vara lite trist för den som tar över. Samma dag som man nyheten går ut att man är ny VD så förlorar familjen några hundra miljoner, och det bara på grund av ens efternamn.

Nepotism eller favorisering av familjemedlemmar vid rekrytering av personal är inte så utforskat som man skulle tro. Det har kanske på något sätt setts som så uppenbart negativt att ingen har riktigt bemödat sig. Nu fanns det faktiskt i juni-numret av Family Business Review en artikel där författarna vågade sticka ut hakan och påstå att nepotism faktiskt kan vara något bra. Det motiverades i främsta hand med att familjemedlemmar känner varandra så bra att all kunskapsöverföring kan ske så mycket snabbare när det är familjemedlemmar på båda sidorna i en relation. Den tanken är ju inte svår att omfatta och resonemangen kan man också köpa.

Lika lätt är det att se att nepotism kan vara väldigt besvärligt för ett företag, speciellt i sådana situationer där en efterträdare känner att den har rätt till en viss position. Den rätten kan basera sig på kön eller en position som den förstfödde. Sådana personer har nödvändigtvis inte rätta motivationen att också utveckla sin kompetens på ett bra sätt. Det är liksom lite onödigt eftersom man ändå är den utvalde.

Artikeln innehåller i sig inte så mycket nytt men den är en hälsosam påminnelse om att speciellt familjeföretagande har alltid minst två sidor. Allt kan vara både positivt och negativt. Det beror bara på ur vems synvinkel man ser det, och synvinklar är ingen bristvara inom företagarfamiljer. Det vet alla som har träffat människor från en sådan familj.

Länk till artikeln om nepotism hittar du här.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.