Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Mamma, barn, företag

23.08.2013 09:25 | Skriven av jansten i Familjeföretagande

Det här med mamma, pappa, och barn kommer man aldrig undan. Det hände sig att när man var liten så skulle det lekas ”mamma, pappa, barn”. Nu när man har utvecklat ett visst intresse för familjeföretagande så kommer det igen. Även det handlar ju förstås också mycket om mamma, pappa, barn. Kanske inte alla gånger i den ordningsföljden, men ändå. Det finns också mycket forskning inom familjeföretagande om speciellt relationen mellan far och son, men även mor och dotter.  Den här gången tänkte jag  ta fasta på mor och dotter samt på vilket sätt den förra har en påverkan på huruvida dottern blir företagare eller inte.

Jag stötte på en ganska intressant artikel i Entrepreneurship, Theory and Practice om hur mammors livssituation men även syn på könsroller påverkar döttrars karriärval. Forskarna använde sig av brittiskt material så det är förstås inte detsamma som nordiskt material, men det är ändå av intresse. Inledningsvis skilde man på hemmafruar, anställda och företagare. Det här följde man upp med att studera hur kvinnor såg på könsroller. Var det kvinnans uppgift att ta hand om barn och hem medan karln i huset skulle se till att det kom in pengar och mat till hushållet, eller ansåg kvinnorna att båda två ska ha lika stora möjligheter till att jobba utanför hemmet. En av hypoteserna var då närmast här att döttrar blir inte företagare ifall de växt upp med en mamma som var hemmafru och som ansåg att det var hennes lott att vara just det. Den här hypotesen verifierades också. Inget konstigt med det egentligen förutom att man kanske intuitivt emellanåt skulle tänka sig att döttrar i sådana här familjer ser ett helt annat framtida liv framför sig än det som deras mammor har haft och då kan företagandet vara ett alternativ.

Det som däremot är ganska så intressant är att kvinnor med barn ser större möjligheter med företagandet som livsstil än med en anställning. Företagandet ses som mera flexibelt och ger bättre möjligheter att ta hand om sitt barn men även jobba utanför hemmet. Det visade sig också att ifall mamma hade företag när man själv var liten flicka så var sannolikheten större att  man själv skulle starta företag när man blev vuxen. I en finländsk kontext är det här mycket intressant. Jag läser ändå en del bloggar som unga kvinnor skriver och det är många av de här som har företag vid ung ålder, oberoende om de har barn eller inte. Så grunden för en bra företagsamhetsfostran finns onekligen här.

Papporna då? Blir döttrarna lättare företagare ifall pappan även är det? Ja, inget nytt på den här fronten. Det som räknas mest är om mamman är företagare, då är sannolikheten större att även dottern blir det. Vi pappor får tydligen förlita oss på våra pojkar. Söner tycks nämligen vara mera benägna att bli företagare ifall pappa är det.

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.