Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Enkelt, rappt och kopierat

09.08.2013 11:28 | Skriven av jansten i Företagsamhetsfostran

Det blir lite bastu nu igen. Det var inte min avsikt men det råkade bli på det viset. Orsaken är att jag såg att Startup Sauna hade examinationsdag igår torsdag. Ja, festen forsatte säkert in även på det här dygnet. För egen del bestod deltagandet främst i att höra presentationer (pitches) framförda av de team som deltagit i det fem veckor långa programmet. Den delen innehöll såväl toppar som mindre bra element.

Startup Sauna programmet riktar sig till personer som vill utveckla en idé som kanske en dag blir ett nytt företag. På fem veckor hinner man långt men en hel del blir förstås också ogjort. Det är i det sammanhanget som presentationerna på examensdagen också ska ses. Några projekt är på väg att kanske bli till något medan andra kanske redan har dragit in sina första euron.

Jag hade förväntat mig bra presentationer, men överraskande fanns nog även där en del undermåliga presentationer. Det i kombination med att också den underliggande idén inte verkade så unik som man hoppats på gjorde att man kanske blev en aning besviken. Kvaliteten brukar vara hög men den här gången var det kanske fråga om en sämre grupp deltagare. Det blev åtminstone mitt intryck. Fast å andra sidan, har man knappa tio företag så ska fem-sex vara sådant som stängs ned snabbt, resten ska kunna klara sig men bland de här ska det också finnas några stjärnor. Bland minoriteten fanns också följaktligen två godbitar, CosmEthics och Venuu.

CosmEthics blev andra i tävlingen om bästa idé och de fokuserar förstås på kosmetika. Det som jag gillar med den här idén är att de här grundarna är ute på ett uppdrag. De vill minska antalet gifter som finns i olika former av kosmetika. Deras app är till för att hjälpa människor att hitta de alternativ som har minst gifter i sig. Ja, ni förstår själva hur det här kommer att tas emot av de stora aktörerna inom industrin och som kanske har en annan uppfattning än vad CosmEthics har. Upplagt för trubbel med andra ord men jag lyfter på hatten för dem att de vågar ta den här utmaningen. Det behövs flera sådana här företag.

Venuu var kvällens vinnare och ja, domarna hade nog inget annat alternativ efter den fantastiska pitch som två av grundarna hade. De rappade sin pitch och därtill hörande bilder och sångtext gjorde upplevelsen väldigt speciell. Det var bra framfört trots att en av grundarna tappade bort sig i texten, och det var en helt annorlunda presentation än vad de andra hade gjort. Själva verksamhetsidén är simpel och mer eller mindre en kopia av AirBnB men Venuu riktar in sig på företag som har utrymmen för tillställningar och events samt människor och företag som söker sådana utrymmen. Väldigt enkel modell men under de senaste fem dagarna har de sålt för över 4000 euro, vilket är mycket bra för ett företag med så kort livstid bakom sig. Det här kommer säkert att lyckas, i annat fall hittar nog grundarna något annat att rappa vidare kring. De verkar vara sådana som kan sälja idéer, och sådana behövs det mera av i alla lägen.

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.