Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Vem ska man bjuda?

26.07.2013 00:30 | Skriven av jansten i Okategoriserade

Sommar brukar betyda bröllop. För egen del betyder den här sommaren att jag får vara gäst på två bröllop. När man får inbjudan brukar ju ganska snabbt tankarna vandra i riktning mot frågor som ”vem annan är bjuden?” och ”hur många är bjudna?”. Den här gången tänkte jag inte spinna vidare på frågan om bröllop utan istället reflektera över Handelshögskolan i Stockholm och vem de har bjudit in i sina lokaler.

Jag stötte nämligen på ett pressmeddelande där det framkom att Handels inledde ett samarbete med Magasin 3 i maj det här året. Magasin 3 är en konsthall som satsat i främsta hand på filmkonstverk. I all sin enkelhet kommer samarbetet mellan Magasin 3 och Handels att innebära att en del filmkonstverk kommer att visas i Handels lokaliteter. Man vill på det här viset dels ”utsätta” studerande vid Handels för nya impulser, men givetvis vill också Magasin 3 nå ut till en ny publik.

För egen del ser jag samarbetet som en intressant öppning. Nytänkande och innovationer bygger mycket på att människor besöker nya miljöer eller får nya impulser, och kanske kan ett filmkonstverk leda till att det knäpper till i skallen på någon på ett sådant sätt att det skapas något nytt revolutionerande. Det är just det här som är det fina med idéer och idéutveckling. Man vet sällan på förhand vad den där rätta impulsen är som gör att alla bitar faller på plats. Det kan vara något nog så litet men ifall det saknas så uteblir succén.

Ta fast musikalfilmen Trollkarlen från Oz. Jag har sett den filmen flera gånger men varför heter landet Oz? Någonstans, jag kommer inte ihåg var, så har jag läst att manusförfattaren hade enorma problem med det där. Det skulle vara en trollkarl men varifrån skulle han komma? Det testades alla varianter men inget riktigt dög. En dag råkade författaren slänga en blick på sin adressbok, en sådan där gammal pappersvariant som nu ingen nästan har i dagsläget. Man kan lägga in adresserna i alfabetisk ordning och de här sidorna är grupperade och en av de där grupperna råkar täcka in alla adresser från O till Z. Det står med andra ord OZ på en liten flik. När författaren såg det så var saken klar. Trollkarlen från Oz skulle det vara.

Kanske är det ett filmkonstverk hos er eller något annat nytt på väggarna eller i rummet som ger er den där briljanta idén, vem vet? Så kanske det kunde vara en idé att fundera över det här när man kommer tillbaka till jobbet efter semestern. Någon ny impuls kunde kanske behövas i ditt rum eller på ditt skrivbord, så vem ska ni bjuda?

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.