Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Mår familjen bra av allt företagande?

09.07.2013 23:01 | Skriven av jansten i Familjeföretagande

Emellanåt surfar jag bara runt. Slänger in några ord i sökrutan på måfå och ser vart det för mig. Den vägen kan man hamna lite vart som helst, den här gången landar jag i Canada.  Tre forskare i Canada ställer sig frågan på vilket sätt familjer påverkas av att de äger företag eller att familjemedlemmar har företag. Det är en intressant fråga och åtminstone enligt forskarna själva har det inte forskats så mycket i just den  här aspekten.

Samhället vill ha flera företag och de flesta företag är familjeföretag. Det vet vi men hur påverkas familjer av allt det här företagandet, det vet vi mindre om. Är det bra för ett äktenskap att en av personerna eller rent av båda är företagare? Det vet vi inte. Hamnar allt ansvar för hemmet och barnen på en person ifall den andra är företagare? Det vet vi inte, men vi har våra aningar om det. Hur upplever barn företagande i familjen?

Ifall båda föräldrarna är företagare finns det en risk att tiden blir knapp för läxläsning och allt annat som man borde ägna tid åt tillsammans med barnen. Å andra sidan brukar företag innebära att barn får en tidig möjlighet att bekanta sig med arbete och vad det kan tänkas betyda. Vi vet tyvärr också att det kan vara svårt för barn till företagare att få jobb utanför familjeföretaget. För vem vill nu väl skola upp ungdomar som ändå kommer att återgå till familjeföretaget när de är upplärda. Det här får vi tyvärr också ibland höra av våra egna hankeiter.

De tre forskarna från Canada fokuserar på familjens välmående och olika roller, men det vore intressant ifall det också hade funnits några reflexioner om den ekonomiska dimensionen av företagandet. Till exempel har rekordmånga finländska företag problem med att betala räkningar just nu. Hur upplever medlemmar i företagarfamiljer sådant här? Får de ens veta om det eller är det endast företagaren själv som får dra det tunga psykologiska lasset som det här innebär? Det finns ju förstås också den andra ändan av skalan, där det finns mera pengar än man behöver. På vilket sätt påverkar det här livet hos de andra familjemedlemmarna?

Många frågor, väldigt få svar. Däremot är en sak fullständigt klar, och det är att företag i familjen påverkar alla familjemedlemmars liv på sätt eller annat.

Länken till det papper som forskarna i Canada har skrivit hittar du här.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.