Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Riktigt komplicerat familjeföretagande

29.05.2013 08:37 | Skriven av jansten i Familjeföretagande

Blanda inte in släkten i det där. Det är kanske ett av råden som personer får  när de tänker starta företag. Företag är företag och familj är familj och dessa två skola vara åtskilda. På ett plan är det lätt att förstå det här, speciellt ifall det blir problem. Det är mycket svårt att gå skilda vägar när man grälar i ett familjeföretag. Just därför ska man inte ens börja med något sådant säger de som har en del bittra erfarenheter i bagaget.

Visst, säger jag. Klart det är extremt jobbigt ifall det inte fungerar i ett familjeföretag. Eländet följer en vart man än går, spelar ingen roll ifall man är på jobbet eller hemma. Fast å andra sidan har vi Sefar. Det är ett bolag med hemvist i Schweitz, omsätter ungefär 240 miljoner euro och har mera än 2000 anställda. I sig som vilket annat företag som helst förutom en liten detalj, som inträffade år 1907. Då lades grunden till det Sefar som finns idag, och det skedde genom att sex stycken bolag från Schweitz gick samman och bildade ett bolag. Det intressanta här är att det var sex stycken familjeföretag som gick samman. Så ta din familj och lägg till komplexiteten från fem andra familjer och försök sedan skapa något gemensamt kring det här. Ta dessutom i beaktande att under årens lopp så har en hel del av släktingarna flyttat utomlands. Gällande Sefar så tycks det fungera.

Så när någon klagar över att det är jobbigt med alla släktingar i familjeföretaget är det bara att säga: Jobbigt? Sefar, hör du. Jag säger bara Sefar, däär är det jobbigt. Lite som när Hasse brände till åt Tage om ”Spik i foten?” (yngre läsare än fyrtio ombeds fråga sina föräldrar vad jag avser med det här).

I övrigt vill jag tillägga att juni månad blir en annorlunda bloggmånad. Jag åker nämligen nu i väg till Boston, MA för att undervisa på Hult Business School i några veckor. Ska försöka hinna med att besöka MIT och Harvard också. Så juni månads inlägg blir om mina erfarenheter från Boston och hur jag uppfattar entreprenörskapet där.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.