Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Grekiskt familjeföretagande

26.05.2013 23:14 | Skriven av jansten i Familjeföretagande

Vi hade världen på besök i dagarna två på Hanken under veckoslutet. Det hölls en mindre workshop om familjeföretagande där de flesta deltagarna kom från olika europeiska länder. Sådana här konferenser går ju mestadels ut på att deltagare presenterar något papper om sin pågående forskning. Många av de här handlade om familjens betydelse i familjeföretaget, men det som jag tänkte kommentera här var en studie om grekiska shipping-bolag. Tyvärr hörde jag inte själva presentationen, men jag har läst pappret och det innehöll många intressanta punkter.

Forskarna hade studerat 27 grekiska shipping-bolag som var noterade på börser i USA, Storbritannien och Singapore under åren 2001-2011. De tittade bland annat på styrelsesammansättning, VD-skap och ordförandeposten i styrelsen. Några resultat kan ni säkert gissa er till men en del är nog väldigt överraskande, åtminstone för mig. Vad gäller styrelseposter så har det under den studerade perioden funnits 246 styrelseposter och fyra poster av dessa har innehafts av kvinnor. Ja, vad ska man säga? Inte direkt överraskande men kanske ändå lite.

Det är tydligen ganska vanligt att en och samma person är både VD och styrelseordförande i sådana här bolag. Under år 2011 var det hela 15 bolag av de studerade 27 som hade en VD som samtidigt var styrelseordförande. Tala om maktkoncentration. Notera vänligen också att under perioden 2001-2011 så byttes aldrig styrelseordförande eller VD i 22 av de 27 bolagen..Visst är det bra med kontinuitet men jag undrar vad gränsen går.

Så här kan det vara inom grekiskt familjeföretagande. Jag kommer att återkomma med ett schweitziskt familjeföretag som är något av det värsta jag hört om. Där kan man först säga att det är komplicerat..

Jag kan tyvärr inte ge er referens till pappret om den grekiska shipping-industrin, eftersom det endast är tillgängligt för dem som deltog i konferensen på Hanken.

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.