Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Passionerat entreprenörskap

24.04.2013 22:58 | Skriven av jansten i Forskning om entreprenörskap

Lite nyfiken på ämnet till att börja med men sedan besviken på det uppenbara. Ja, så kan man väl sammanfatta min personliga reflektion över att ha läst en artikel där författarna talar för hur man ska mäta passionen hos entreprenörer. Passionerat entreprenörskap verkar vara ett forskningstema som intresserar allt mera forskare, det är på något vis kärnan i den entreprenöriella processen. Ifall det inte finns någon passion så kommer det inte heller att finnas något företag, och därför blir det intressant att studera passion. Där är grundresonemanget i sådan här forskning.

Forskarna bakom den här artikeln riktar in sig på tre olika faser i entreprenöriella processer: uppfinnandet, grundandet och utvecklandet. De antar att olika personer uppvisar olika grader av passion beroende på hurudana individer de är. De antar också att olika individer kommer att brinna mera eller mindre för de tre olika faserna uppfinnandet, grundandet och utvecklandet. I sig är väl det här självklarheter. Några tycker om att uppfinna, några vill starta bolag medan andra brinner mera för att utveckla bolagen. Det här kan man också knyta till den entreprenöriella identiteten hos respektive individ.

Ja, det lyser väl ganska klart igenom att min egen nivå av passion för sådan här forskning inte är särdeles hög. Ämnet i sig är fascinerande, men nog känns det som om poängen med passionen försvinner ifall den kvantifieras. Hur passionerad känner du dig idag, på en skala mellan 1-5? För någon som ska investera i en samling med individer kan det kanske finnas en viss relevans i att ha en uppfattning om graden av passion hos entreprenörerna, men jag är nog inte säker att det här är den rätta vägen att vandra. Allt ska nog inte presenteras i siffror.

Referens för  Journal of Business Venturing artikeln: Measuring entrepreneurial passion: Conceptual foundations and scale validation. Pages 373-396,  Melissa S. Cardon, Denis A. Gregoire, Christopher E. Stevens, Pankaj C. Pate, May 2013.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.