Ekonomibloggen

Jan Sten bloggar om forskning för näringslivets skull
Header

Finländska företagarkuvöser – var är ni?

08.04.2013 22:37 | Skriven av jansten i Forskning om entreprenörskap

När jag läste boken om Uthålligt företagande så noterade jag att det var ett ganska starkt fokus på JC i den.  Idén i det svenska företaget var att erbjuda mode för juniorer. Konceptet var mycket framgångsrikt, och det är numera ett publikt bolag. En intressant sak med bolaget var att huvudkontoret flyttades några gånger. De som hade varit ledande figurer i bolaget under uppväxten tappade lite intresset för verksamheten på grund av det här. De kände också att det unika i bolaget började försvinna när det noterades. Det var inte riktigt lika kul längre.

Gina Tricots grundare fick sin skolning inom JC men även många andra personer som främst jobbat inom försäljning och inköp har grundat nya bolag inom samma bransch. Det fanns en stark inneboende drivkraft hos de här människorna att få förverkliga idéer, och när JC förändrades så måste de här personerna hitta nya arenor för sin drivkraft. Det skapade de för sig själva oftast genom att starta eget. I den bemärkelsen kan man säga att JC var en riktigt företagarkuvös.

I nära anknytning till universitet men också generellt i städer finns det många företagskuvöser i Finland. Jag är ganska skeptisk till de här. Det finns en del av dem som fungerar såsom de ska, men det är nog ett tufft jobb att vara chef för en företagskuvös. Nej, jag tror mera på JC- modellen att ha större företag som företagarkuvöser. Att ha en kultur som uppmuntrar människor att testa olika idéer, men som inte heller är rädda för att släppa iväg sina anställda ifall de vill pröva sina egna vingar som företagare. Kanske kan man framöver köpa tjänster av de här och få ännu bättre service av dem än om de hade fortsatt att vara anställda? Undrar förresten ifall det i Finland finns något motsvarande till JC? Något företag som har fostrat förehållandevis många företagare. Vore intressant att veta. Kanske Nokia är ett fall, men där är kanske födseln av företagare en annan mekanism. ABB kunde möjligen vara ett annat.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.